Takan Maalaus: Opas ja Vinkit

Kirjaudu

Kuinka Maalata Takkasi: Asiantuntijan Neuvoja ja Vinkkejä

Tässä oppaassa käsitellään takan maalausta alusta loppuun. Opit valitsemaan oikean maalin, valmistelemaan takan maalausta varten ja soveltamaan parhaita maalaustekniikoita. Löydä myös inspiraatiota eri väri- ja maalausideoista.

Etsitkö luotettavaa remontin tekijää? Meidän avulla onnistut

  • Etsitkö vinkkejä pintaremonttiin. Teimme artikkelin mikä kaikkea kannattaa ottaa huomioon
Lue lisää
  • Paljonko maalaustyöt maksaa? Toteutuneita hintoja löydät täältä

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Takan maalaus
Maalauksen vaiheet
Takan maali
Hinta ja siihen vaikuttavat tekijät
Yhteenveto

Takan maalaus

Takan maalaus on asia, mikä ei välttämättä ole ihan heti mielessä. Nykyisin kuitenkin takkakin voidaan maalata, jos väri kyllästyttää tai siihen on muita syitä kuten esimerkiksi huoltosyitä. Takan maalauksessa on monia huomioon otettavia asioita ja tässä kerrotaan lisää niistä.

Nykyään takkoja on lähinnä kesämökeillä ja omakotitaloissa. Takkoja on monia erilaisia, jo värinkin puolesta. Takat voivat olla valkoisia, harmaita tai mustia. Ne voivat olla myös muurin värisiä eli niitä ei ole maalattu ollenkaan ja tiilet näkyvät luonnollisesti. Takan maalaus on ikään kuin vaikkapa saunan muurin maalausta ja tavallista puuhaa ammattimaalareille. Siinä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä ja se onnistuu, kun asiaan hieman perehtyy.

Takan tai saunamuurin maalaus on myös kivaa vaihtelua sisustuksessa ja pintojen uudistamista. Takka voi olla myös nokitahroissa tai omistajan värisilmä on muuttunut, niin takan maalaus on silloin suositeltavaa.

Maalauksen vaiheet

Takan maalauksessa on muutamia vaiheita. Ennen takan maalausta on todennäköisesti suunniteltu prosessia ja perehdytty asiaan.

  • Alustus ja pohjatyöt
  • Maalaus
  • Viimeistely

Pohjatyöt kattavat lattioiden ja muiden lähellä olevien paikkojen suojaamisen ja maalin valinnan. Lattiat ja lähellä olevat paikat kannattaa suojata, ettei maalia roisku ylimääräisiin paikkoihin tai ettei se aiheuta sotkua. Takan pinta kannattaa puhdistaa liasta ja pölystä. Puhdistaminen onnistuu esimerkiksi harjaamalla. Takkaa ei kannata kuitenkaan puhdistaa vedellä.

Kun maali on valittu, maalaaminen voi alkaa. Maalaamisen ajaksi kannattaa hankkia myös itselle suojavarusteet kuten esimerkiksi suojalasit, -käsineet ja -vaatteet. Takan maalauksen voi suorittaa telalla tai siveltimellä. Takan pinta kannattaa maalata useamman kerran, sillä esimerkiksi kivipinta vaatii useamman maalauskerran, jotta maalauksesta tulee peittävä ja siisti. Jos takan maalaa telalla, niin sivellintä kannattaa kuitenkin käyttää esimerkiksi tiilien saumoissa.

Tikkurila suosittelee takan maalaukseen Muuri -maalia. Takka pitäisi maalata ensin yhteen kertaan Muuri -maalilla ja sen jälkeen 12 tunnin päästä suorittaa vielä pintamaalaus.

Kun takka on maalattu useampaan kertaan ja on valmis, voidaan se viimeistellä. Viimeistelyyn kuuluu esimerkiksi tiilien saumojen ja muiden tarkkuutta vaativien paikkojen viimeistely. Takan maalin kannattaa antaa kuivua hyvin ennen kuin sen voi sytyttää. Lopuksi lattioiden ja muiden paikkojen suojaus voidaan poistaa ja pestä maalaustarvikkeet.

Takkaa ei tarvitse välttämättä maalata koskaan, jos siihen ei halua ryhtyä. Kuitenkin jos takka vaatii maalausta erinäisistä huoltosyistä, se kannattaa maalata. Kovinkaan usein takkaa ei tarvitse edes huoltomaalata ja lähtökohtaisesti takan maalaus voisi tulla siis kysymykseen esimerkiksi 10 - 20 vuoden välein.

Takan maali

Takkaa ei voi maalata tavallisilla maaleilla ja takan maalaukseen on olemassa sopivia sopivia tuotteita. Maalin pitää ensinnäkin kestää kuumaa ja alan liikkeiden valikoimissa on kuumuutta kestäviä maaleja. Lisäksi takkaan sopivissa maaleissa on huomioitu hengittävä ja vesihöyryä läpäisevä pinta. Yksi hyväksi havaittu maali takalle on Tikkurilan Muuri takka- ja palomuurimaali.

Jos takkaa ei halua maalata, mutta se kaipaa silti jotain uudistamista, niin takan voi pinnoittaa. Takka voidaan esimerkiksi slammata tai pinnoittaa antiikkilaastilla.

Suomessa näkyy aika paljon perinteisillä väreillä maalattuja takkoja kuten valkoinen, harmaa ja musta tai tiilitakkoja. Mutta kukapa estää takan maalauksessa hassuttelua ja värikästä maalia? Värikkäällä takalla saa ainakin huomion sisustuksessa ja se tuo kivan piristyksen huoneeseen. Muu sisustus kannattaa tällöin olla hillittyä, ettei huoneesta tule liian räikeä.

Hinta ja siihen vaikuttavat tekijät

Takan maalauksen hintaan vaikuttaa tehtävät pohjatyöt, takan tyyppi, koko ja pinta-ala. Tyyppi voi olla tiilitakka, rapattu takka tai kaakelitakka ja näiden takkojen välillä saattaa olla hieman erilaisia maalaustekniikoita, -välineitä tai -toimenpiteitä. Takan pinta-ala on tietenkin toinen tärkeä seikka, joka vaikuttaa maalaukseen. Suurien ja korkeiden takkojen maalaus on hieman hankalampaa ja työläämpää johtuen telineiden siirtämisestä.

Yleensä takan maalauksesta voi selvitä muutamalla sadalla eurolla ja kalliimmillaankin se on alle 2000 euroa. Hintahaitari voi siis vaihdella paljonkin ja siihen vaikuttavat edellä mainitut asiat. Takan voi maalata itse, mutta jos maalauksesta ei ole kovin paljon kokemusta, niin urakka kannattaa antaa maalausammattilaiselle. Jäljestä tulee tällöin siistimpi ja huolitellumpi.

Takan maalaus kannattaa myös kilpailuttaa, jos sen antaa urakoitsijoille. Näin siinä voi saada muutaman satasen edestä säästöjä. Kuitenkaan aina ei kannata valita halvinta vaihtoehtoa ja harkita tarkkaan, kenelle takan maalauksen ulkoistaa.

Yleisesti ottaen kodin maalaustyöt ovat kotitalousvähennyksen alaisia töitä, ja näin ollen myös takan maalauksesta voi mahdollisesti saada kotitalousvähennyksen, jos sen teettää ennakkoperintärekisteriin kuuluvalla yrityksellä. Jos takan maalaus on ajankohtainen, asian kannattaa selvitä Verohallinnosta. Tällöin ei ainakaan tule epäselvyyksiä jälkikäteen.

Yhteenveto

Takka kannattaa maalata, jos siihen on esimerkiksi huoltotarve tai jos haluaa päivittää takan värin uuteen uskoon. Takan maalauksessa kannattaa ottaa huomioon yleiset asiat maalaukseen liittyen sekä muutamia yksityiskohtaisia asioita kuten esimerkiksi takkatyyppi.

Takan maalaus ei ole maalausprojekteista kalleimpia ja jo muutamalla sadalla eurolla pystyy maalaamaan takan. Hinta kuitenkin vaihtelee useista asioista johtuvista syistä kuten esimerkiksi takan koko ja pinta-ala. Jos haluaa uudistaa sisustusta ja takkakin kaipaa huoltotoimenpiteitä, on takan maalaus oiva projekti siihen. Kuitenkaan takkaa ei tarvitse maalata eliniänkään aikana, jos siihen ei esiinny mitään tarvetta.

Jos takan maalaus on mielessä, niin perehdy asiaan huolellisesti, äläkä ainakaan lähde maalaamaan takkaa tavallisilla maaleilla. Takan maalaus vaatii erikoismaalit ja tutustu valikoimiin alan liikkeissä. Maalaukseen sopivia maaleja löydät esimerkiksi Tikkurilan ja Teknoksen valikoimista. Takan voi maalata itse, eikä siihen tarvitse palkata urakoitsijaa. Perehdy kuitenkin maalaukseen liittyviin asioihin huolella ja kunnollisesti niin esimerkiksi maalausjälkeen ei tarvitse pettyä.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy