Ikkunan sisäpuitteiden maalaus: Opas ja vinkit

Kirjaudu

Kuinka maalata ikkunan sisäpuitteet: Askel askeleelta

Tässä oppaassa käydään läpi ikkunan sisäpuitteiden maalausprosessi, annetaan hinta-arvioita ja tarjotaan vinkkejä parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Lue lisää ja opi kuinka maalata ikkunapokat, ikkunakarmit ja ikkunapelit.

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Tutustu myös näihin remontteihin

Sisällysluettelo

Ikkunoiden maalaus
Maalauksen eri vaiheet
Maalin valinta
Hinta ja siihen liittyvät tekijät
Muistettavia asioita ikkunoiden maalauksessa

Ikkunoiden maalaus

Talon ja mökin saa pienellä vaivalla siistimmän ja huolitellumman näköiseksi. Ikkunoiden, tarkemmin ikkunakarmien, maalaus kuuluu talon maalaukseen olennaisena osana. Ikkunoiden maalauksella tarkoitetaan yleensä ikkunakarmien maalausta. Yleensä koko talon maalauksen ajaksi ikkunat suojataan, etteivät ne likaannu maalauksesta. Monesti myös ikkunoiden karmit ovat maalattu eri värillä kuin koko talo ja näin ollen niitä ei voikaan maalata samaan aikaan kuin muu talo.

Ikkunoiden maalauksella saa lähes ihmeitä aikaa koko talolle. Talon ulkonäkö paranee kummasti ja asukkaiden viihtyvyyskin siinä samalla. Talon visuaalinen ilme on tärkeä jo lähiympäristönkin kannalta. Ikkunakarmit voidaan maalata sekä talon sisäpuolelta että ulkopuolelta. Ikkunoiden maalaus on myös erittäin tärkeä huoltoteko, jolla saadaan ikkunalle lisää ikävuosia.

Ikkunoiden maali voi mennä vuosien saatossa huonoon kuntoon esimerkiksi sateen ja lumen johdosta. Veden valuminen ikkunalaseja pitkin saattaa tehdä ikkunakarmien maalin haurastuneeksi ja halkeilevaksi. Ikkunoiden kunnostus ja huoltotyöt pidentävät myös ikkunoiden huoltomaalausta.

Maalauksen eri vaiheet

Ikkunoiden maalauksessa on muutama eri vaihe. Ikkunat kannattaa irrottaa maalauksen ajaksi, jos se vain suinkin on mahdollista. Ikkunakarmien maalaaminen saattaa olla jopa mahdotonta tietyiltä osin, jos ikkuna on kiinni ja suljettuna. Ikkunat voivat olla kaksin- tai moninkertaisia, jolloin maalaustyö on isompi urakka. Ikkunat voidaan maalata vain ulkopuolelta, jos maali on hyvässä kunnossa sisäpuolelta. Yleisesti ottaen saattaa olla kuitenkin helpompi maalata ikkunan kaikki karmit samalla kertaa, koska pelkästään ikkunoiden irroitus on hankalaa ja tulee järkevämmäksi maalata kaikki samalla kertaa.

  • Pohjatyöt ja esikäsittely
  • Maalaus
  • Viimeistely

Ikkunoiden maalaamisessa ei ole sinänsä mitään nyrkkisääntöä. Jos ikkunakarmien pinta näyttää huonolta, kannattaa ikkunat maalata. Yleisesti ottaen ikkunoiden huoltomaalaus olisi hyvä suorittaa noin 10 vuoden välein, mutta väli voi olla joskus pidempi tai lyhyempi. Säännölliset huoltomaalaukset ja pohjatyöt liittyvät myös ikkunoiden kuntoon. Joskus voi olla myös niin, että osa talon ikkunoista ovat huonommassa kunnossa kuin toiset. Tämä riippuu esimerkiksi siitä, miten vesisateet ovat osuneet ikkunoihin.

Pohjatyöt ja esikäsittely

Kaikissa maalaustöissä projekti alkaa pohjatöillä. Pohjatöihin voi liittyä monia eri asioita. Jos ikkunat päätetään irroittaa, maalausprojekti alkaa ikkunoiden irroittamisella. Ympäristöön on myös hyvä varata paljon tilaa, jonne ikkunat voidaan laskea ja jossa ne voidaan maalata.

Ikkunakarmit on hyvä puhdistaa liasta ja pölystä, jolloin maali tarttuu paremmin ja maalausjäljestä tulee siistimpi. Jos ikkunakarmeissa on esimerkiksi pihkaa, se kannattaa myös poistaa. Pihkan saa helposti pois esimerkiksi teräslastalle.

Jos ikkunakarmeissa on hometta, home kannattaa poistaa ja puu käsitellä homeenestoaineella. Lasipinnat ja pinnat, joita ei käsitellä, kannattaa suojata hyvin, jotta maalia ei mene niihin. Pesuaineet kannattaa huuhdella hyvin, jos käyttää pesuainetta. Jos edellinen maali on halkeillut, se kannattaa poistaa kokonaan.

Maalaus

Maalauksen voi aloittaa sitten, kun maalipinnat ovat kuivuneet hyvin. Maalauspinta tulisi käsitellä pohjusteella, jolloin maali kestää paremmin. Pohjuste on yleensä väritön ja sen tehtävänä on myös suojata puuta esimerkiksi homeelta. Ikkunoiden puuosat kannattaa maalata siveltimellä, sillä niillä saa kaikista tarkimman lopputuloksen. Ikkunoiden pintamaalaus on hyvä suorittaa 1-2 kertaa ja maalaustyö on hyvä tehdä huolellisesti ja tarkasti. Paksuja maalikerroksia ei myöskään kannata tehdä vaan ennemminkin maalata useamman kerran.

Maalien kuivuttua lasit on hyvä pestä ja kuivata. Jos laseihin on tullut maaliroiskeita, ne on hyvä poistaa. Kun ikkunat ovat maalattu, irroitetut ikkunat tulisi kiinnittää takaisin.

Viimeistely

Ikkunoiden maalauksen viimeistelyvaiheessa on hyvä siivota ympäristö. Samalla tarkistetaan, että ikkunat ovat kiinnitetty hyvin ja pestään maalausvälineet. Ikkunoiden sisäpuitteet kannattaa tiivistää samalla.

Ikkunoiden maalaussää

Ikkunat kannattaa maalata silloin, kun on pilvipouta ja ilma on lämmin. Ilman kosteuden on hyvä olla noin 50 prosenttia. Paras vuodenaika ikkunoiden maalaukselle on keväästä syksyyn. Ikkunoita ei kannata maalata suoranaisella helteellä eikä sadesäällä.

Maalin valinta

Maalien valinnassa on hyvä kääntyä alan liikkeiden puoleen, sillä ne osaavat neuvoa tarvittaessa. Maaleja on vesiohenteisia ja liuotinohenteisia. Ikkunat maalataan usein liuotinohenteisella maalilla, koska se kestää paremmin. Liuotinohenteinen maali kuivuu hitaammin, mutta se imeytyy puuhun paremmin.

Ikkunoille sopivia maaleja myyvät esimerkiksi Tikkurila, Teknos ja K-Rauta. Pohjustemaali kannattaa myös valita alan liikkeistä.

Hinta ja siihen liittyvät tekijät

Ikkunoiden maalaus ei ole kallis urakka, mutta hintavaihtelu on suurta. Hintaan vaikuttaa:

  • ikkunoiden koko ja määrä
  • ikkunoiden kunto ja ikä
  • kunnostuksen laajuus

Halvimmillaan ikkunoiden maalauksesta voidaan selvitä jopa alle sadalla eurolla, mutta kalleimmillaan se voi olla lähemmäs 2000 euroa. Jos ikkunat ovat huonossa kunnossa ja niitä on paljon, se on selvää, että projekti on kallis. Mutta jos ikkunoista on pidetty huolta ja niitä on kohtuullinen määrä, se ei tule maksamaan kovinkaan paljon. Ikkunoiden maalaukseen vaikuttaa myös, millaisissa paikoissa talossa on ikkunoita.

Ikkunoiden kunnostus ja maalaus on noin 70 - 400 euroa per ikkuna. Tämän lisäksi hinnan päälle tulee hankittavat maalit ja maalausvälineet.

Jos talo on perinteinen omakotitalo, eikä ikkunoita ole vaikeissa paikoissa, maalausprojekti on kohtuullisen helppo. Omakotitalon korkeus ja korkeissa paikoissa olevat ikkunat vaikeuttavat maalausprojektia. Ikkunoiden maalauksen voi suorittaa joko itse tai siihen voi palkata maalausammattilaisen. Jos talon ikkunat ovat hankalissa ja korkeissa paikoissa, projektiin kannattaa palkata maalausammattilaiset. Tällöin alan ammattilaisilla on oikeat telineet ja välineet ja projekti etenee jouhevasti.

Ikkunoiden maalaus on maalausprojekti, josta todennäköisesti saa kotitalousvähennyksen, jos sen suorittaa yritys, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Asian kannattaa kuitenkin tarkistaa aina Verohallinnolta.

Muistettavia asioita ikkunoiden maalauksessa

Tässä vielä pieni lista muistettaviin asioihin ikkunoiden maalauksessa:

  • Sää ja vuodenaika
  • Maalien valinta
  • Ikkunoiden kunto
  • Itse tekemällä vai ammattilainen

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy