Muovitapetin, lasikuitutapetin ja kohokuvio tapetin maalaus

Kirjaudu

Tapetin päälle maalaus | Opas ja vinkit

Tässä oppaassa käydään läpi tapetin päälle maalausprosessi, annetaan tietoa erilaisten tapettien maalaamisesta ja tarjotaan vinkkejä onnistuneeseen lopputulokseen. Lue lisää ja opi kuinka maalata muovitapetin, lasikuitutapetin ja kohokuvio tapetin päälle.

Etsitkö luotettavaa remontin tekijää? Meidän avulla onnistut

  • Etsitkö vinkkejä pintaremonttiin. Teimme artikkelin mikä kaikkea kannattaa ottaa huomioon
Lue lisää
  • Paljonko maalaustyöt maksaa? Toteutuneita hintoja löydät täältä

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Tapetin maalaus
Milloin tapetti kannattaa maalata?
Mitä pitää muistaa tapetin maalauksessa?
Miten valita tapetin maali?
Mistä vaiheista tapetin maalaus koostuu?
Saanko tapetin maalauksesta kotitalousvähennystä?

Tapetin maalaus

Jos tapetti on rikki ja irtoilee, ei auta muu kuin ryhtyä poistamaan sitä. Tämä voi olla työläskin projekti etenkin, jos kyseessä on lasikuitutapetti tai kiinnittämisessä on käytetty jämerää liimaa.

Jos seinässä oleva tapetti taas on hyvässä kunnossa ja tympii lähinnä tyylillisesti, on tilanteen korjaamiseksi olemassa muutamia eri vaihtoehtoja. Yksi niistä on toki vanhan tapetin poistaminen ja sen vaihtaminen uuteen. Toinen vaihtoehto taas on tapetin poistaminen, seinän peseminen ja hiominen ja lopuksi maalaus. Aina kannattaa kuitenkin pitää mielessä myös kolmas mahdollinen vaihtoehto: mitäpä, jos maalattaisiin suoraan vanhan tapetin päälle?

Milloin tapetti kannattaa maalata?

Vanhan tapetin päälle maalaaminen on harkitsemisen arvoinen vaihtoehto muun muassa seuraavissa tilanteissa:

  • Tapetin vaihtamisen sijaan halutaan seinään maalipinta, jonka sävyä on helppo vaihtaa myös tulevaisuudessa.
  • Tarpeena on uudistaa kodin tai muun tilan ilmettä nopeasti ja aikaa säästäen.
  • Halutaan välttyä ison remontin vaivalta. Vanhan tapetin irrottaminen sekä maalattavan pinnan puhdistaminen ja pohjustaminen voivat olla erittäinkin työläitä projekteja.
  • Toiveena on rahan säästäminen.
  • Haussa on niin sanotusti väliaikaisratkaisu: lastenhuoneen muutokset ikäkausien mukaan, erillis-wc:n muovitapetin freesaaminen ennen muutaman vuoden päästä koittavaa isompaa remonttia.

Mitä pitää muistaa tapetin maalauksessa?

Niin loistava, nopea ja huoleton keino kuin vanhan tapetin päälle maalaus onkin, ei se aina ole mahdollista. Hyvä uutinen on se, että maalata voidaan niin vinyyli- kuin lasikuitutapettiakin, tietyillä maaleilla jopa muovitapettiakin. Olipa seinässä minkälainen tapetti tahansa, sen täytyy kuitenkin täyttää seuraavat kriteerit:

  • Tapetin täytyy olla hyvässä kunnossa.
  • Tapetin täytyy olla hyvin seinässä kiinni.
  • Rikkinäisyys, irtoamiset ja kuprut ovat syy irrottaa vanha tapetti ennen maalausta. Vaikka huonommankin tapettipinnan päälle maalaaminen voi houkutella, se kostautuu huonona lopputuloksena. Kupruilut ja tapetin rikkoutumiset näkyvät maalatussa pinnassa pahimmillaan vielä selkeämmin kuin pelkässä tapetissa.

Monesti tapetin epäkohdat ja irtoilut näkee helposti pelkästään seiniä silmäilemällä. Tapetin pintaa kannattaa tunnustella kuitenkin myös käsin: ääni ja tuntuma on erilainen sellaisissa kohdissa, joista tapetti on irti. Saumojen siisteyteen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä saumat erottuvat yleensä varsin selkeästi maalatusta pinnasta.

On ikävää, jos tapetin huono kunto selviää vasta ensimmäisen maalauskerroksen jälkeen ilmaantuvina kupruiluina ja irtoamisina. Joskus kuprut tasoittuvat kuivuttuaan, joskus eivät. Harmaiden hiusten välttämiseksi voi olla paras idea ottaa ammattilaiset apuun heti, kun tapetin maalaamista harkitaan.

Ammattilainen osaa arvioida, onko maalattavaksi tarkoitettu tapetti maalaukseen soveltuvassa kunnossa, ja lisäksi hän osaa valita urakkaan sopivan maalin. Toisaalta ammattilainen myös tunnistaa, jos sinänsä hyväkuntoinen tapetti ei jostain muusta syystä sovellu maalattavaksi.

Miten valita tapetin maali?

Oikean maalin valitseminen on aina tärkeätä, maalattiinpa sitten tapettia, takkaa tai terassia. Maalivalintaa helpottaa onneksi se, että nykyään on tarjolla laaja valikoima nimenomaan tapetin maalaukseen soveltuvia tapettimaaleja ja niitä voidaan myös sävyttää aivan niin kuin muitakin maaleja. Pyydä rohkeasti apua maalin valintaan niin maalikaupasta kuin maalaamisen tekevältä urakoitsijalta.

Mitä tapetin päälle maalaamiseen tulee, on maaliksi yleensä ottaen hyvä valita mahdollisimman peittävä maali. Huomaathan, että peittävinkään maali ei kuitenkaan peitä mahdollisia kohokuvioita! Kohokuvioisen tapetin päälle maalattaessa ideana ei itse asiassa ole peittää niitä, vaan nimenomaan luoda persoonallista ilmettä maalatun, mutta moniulotteisen pinnan keinoin.

Tapetista riippuen maalin kulutus saattaa nousta korkeammaksi kuin pelkkää puhdasta seinää maalattaessa. Paras apu menekin arviointiin ovat jälleen maalauksen ammattilaiset.

Mistä vaiheista tapetin maalaus koostuu?

Jokainen projekti on toki kulultaan yksilöllinen. Lisäksi omaan rooliin vaikuttaa huomattavasti se, ryhtyykö maalausurakkaan itse vai palkkaako ammattilaisen tekijäksi.

Ensimmäinen vaihe tapetin maalausurakassa tekijästä riippumatta on kuitenkin aina tapetin kunnon arvioiminen. Tämä suoritetaan silmämääräisesti arvioiden ja tunnustelemalla. Tarvittaessa tapettia voidaan myös hieman kastella: seinästä irti oleva tapetti alkaa kupruilla kosteuden vaikutuksesta.

Tapetin tulisi olla kunnoltaan moitteeton ennen maalauksen aloittamista, pienen pieniä palkeenkieliä voidaan mahdollisesti liimata. Jos kuntoon ollaan tyytyväisiä, aloitetaan urakka puhdistamalla tapetti pölystä ja mahdollisesta liasta. Tähän soveltuvat harjaus, imurointi, nihkeä pyyhintä tai tarvittaessa rasvalikaan tai muuhun vaikeaan likaan järeämmät maalipesuaineet.

Puhdistettu seinä vaatii vaihtelevia pohjatöitä. Joskus on tarpeen esimerkiksi tasoittaa koloja tai täyttää naulanreikiä. Joskus vaaditaan myös hiomista ja pohjamaalausta sekä ongelmakohtien, kuten saumojen ja tapetin ylä- ja alareunojen, käsittelyä pohjusteella.

Ennen koko seinän maalaamista on hyvä idea kokeilla maalin imeytymistä pienelle alueelle. Kun tulos on haluttu, maalataan ensimmäinen kerros mahdollisimman nopeasti. Maalista ja tapetista riippuen tarvitaan yleensä 1--3 maalikerrosta.

Tapetin maalaaminen ei eroa tekniikaltaan olennaisesti tavallisesta seinän maalaamisesta. Poikkeuksen tekevät kohokuvioiset tapetit, jotka on varminta jättää kokeneemman maalarin kontolle. Huolellisuus kannattaa, sillä hyvin tehty maalaus tekee seinästä kokonaan uuden näköisen ja kestää kauniina vuosikausia.

Saanko tapetin maalauksesta kotitalousvähennystä?

Kotitalousvähennystä ei saa itse tehdyistä remonttitöistä. Sen sijaan, jos teetät maalauksen ammattilaisella, voit tiedustella heiltä mahdollisuutta vähennyksiin. On kuitenkin hyvä varautua siihen, että maalauksista kotitalousvähennyskelpoisia ovat pääsääntöisesti ulkomaalaukset.

Paljonko tapetin maalaus maksaa ja mitkä asiat vaikuttavat hintaan?

Tapetin maalauksen hinta riippuu muun muassa urakan suuruudesta, materiaaleista ja tekijästä. Tiettyä hintahaarukkaa on hyvin vaikeaa antaa, sillä pelkästään maalattavien seinien määrä ja maali- ja telavalinnat vaikuttavat budjettiin huomattavasti. Pääsääntöisesti tapetin maalaamista voidaan kuitenkin pitää huokeampana vaihtoehtona kuin tapetin poistamista ja sen jälkeen maalaamista. Työmäärä on pienempi, samoin työhön kuluva aika, joten kukkaro kiittää.

Itse tekemällä pääsee halvimmalla, mutta toki kannattaa arvioida realistisesti sekä omat maalaustaitonsa että remontti-intonsa. Jos homman haluaa teettää ammattilaisella, voi hintaa pyrkiä saamaan mieleisekseen kilpailuttamalla urakoitsijat.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy