Helppo Listojen Maalausopas | DIY Listojen Maalausprojekti

Kirjaudu

Listojen maalaus opas: Helposti seurattava prosessi

Opas tarjoaa selkeät vaiheet listojen maalaamiseen alusta loppuun. Saavuta ammattimaiset tulokset mutkattomasti ja kohtuukustannuksin.

Etsitkö luotettavaa remontin tekijää? Meidän avulla onnistut

 • Etsitkö vinkkejä pintaremonttiin. Teimme artikkelin mikä kaikkea kannattaa ottaa huomioon
Lue lisää
 • Paljonko maalaustyöt maksaa? Toteutuneita hintoja löydät täältä

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Valmistelut
Pintojen Käsittely Maalausprojektissa
Pohjamaalaus: Lujittava Alku
Välimaalaus ja -lakkaus: Luo kestävä ja kaunis pinta
Pintamaalaus
Jälkityöt

Valmistelut

Jokainen maalausprojekti alkaa huolellisella valmistelulla. Tämä vaihe on ratkaisevan tärkeä, sillä se määrittää lopputuloksen laadun ja kestävyyden. Valmisteluvaiheeseen kuuluu useita toimia, joita käsitellään seuraavissa alaluvuissa.

Tarvittavien välineiden ja tuotteiden hankkiminen

Ensimmäinen askel maalausprojektissa on varmistaa, että sinulla on kaikki tarvittavat välineet ja tuotteet. Tämä sisältää maalin, siveltimet, telat, maalarinteipin ja suojamuovit. Maalin valinnassa on suositeltavaa valita laadukkaita tuotteita, jotka soveltuvat kohteeseesi. Esimerkiksi, Tikkurilan Helmi-sarjan tuotteet soveltuvat erinomaisesti erilaisille puu- ja metallipinnoille sisätiloissa【8†(Tikkurila)】.

TuoteKuvausEsimerkki
MaaliValitse kohteeseen sopiva maaliHelmi-sarja
SiveltimetValitse oikeankokoiset ja -muotoiset siveltimetKeinokuitusivellin
TelatTelat ovat hyviä suurille pinnoilleMikrokuitutela
MaalarinteippiTeippiä käytetään rajojen suojaamiseenKestävä maalarinteippi
SuojamuovitSuojaa lattiat ja kalusteetKertakäyttöinen suojamuovi

Pölyttömän tilan valitseminen

Valitse työskentelyalue huolellisesti. On suositeltavaa valita pölytön tila, jotta maali voi kuivua kunnolla ilman epäpuhtauksia. Lisäksi, varmista että työskentelytilassa on hyvä ilmanvaihto.

Kalusteiden irrottaminen ja suojaaminen

Irrota kaikki irrotettavat kalusteet ja suojaa kiinteät kalusteet sekä lattiapinnat suojamuoveilla tai -papereilla. Tämä estää maalin roiskeet vahingoittamasta muita pintoja.

Pintojen puhdistaminen ja kuivaaminen

Pintojen puhdistaminen on ratkaisevan tärkeää ennen maalaamista. Pese pinnat tarvittaessa, ja varmista, että ne ovat täysin kuivia ennen maalaamista【9†(Frenchic Finland)】. Tämä vaihe on erityisen tärkeä keittiössä, missä rasvaa ja muita epäpuhtauksia saattaa olla seinillä.

Oivallukset:

 • Valmisteluvaihe on kriittinen onnistuneelle maalausprojektille ja vaatii huolellista suunnittelua ja toteutusta.
 • Oikeiden välineiden ja tuotteiden valinta on ensimmäinen askel kohti ammattimaista lopputulosta.
 • Pölyttömän ja hyvin tuuletetun tilan valitseminen on avainasemassa maalin kuivumisen ja lopputuloksen kannalta.
 • Pintojen huolellinen puhdistaminen ja kuivaaminen ovat välttämättömiä ennen maalaamisen aloittamista.

Voit kilpailuttaa maalausprojektisi omaurakka.fi -sivustolla ja löytää ammattilaiset, jotka auttavat sinua saavuttamaan haluamasi lopputuloksen kohtuukustannuksin ja sujuvasti.

Tässä vaiheessa olemme valmiita siirtymään seuraavaan vaiheeseen, pintojen käsittelyyn, ja olemme askeleen lähempänä unelmiesi toteuttamista maalausprojektissasi.

Pintojen Käsittely Maalausprojektissa

Pintojen käsittely on kriittinen vaihe maalausprojektissa, joka määrittää lopputuloksen laadun ja kestävyyden. Tässä vaiheessa keskitytään hiontaan, kolhujen ja reikien täyttöön, oksakohtien lakkaamiseen sekä tasoittamiseen ja saumojen täyttöön pakkelilla. Näiden toimien tarkoituksena on luoda mahdollisimman sileä ja tasainen pinta maalausta varten. Alla käydään läpi yksityiskohtaisesti nämä työvaiheet ja annetaan suosituksia parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi.

Pintojen Hionta

Hionta on ensimmäinen ja olennainen askel maalattavien pintojen valmistelussa. Se poistaa vanhat maalikerrokset, epätasaisuudet ja mahdolliset lika- tai rasvajäämät, jotka voisivat häiritä maalin tarttumista. Hionta myös avaa puun huokoset, mikä parantaa maalin tarttumista. Käytä keskikarkeaa hiekkapaperia ja hio pinta tasaiseksi. Huolehdi, että kaikki pinnat hiotaan huolellisesti, ja pyyhi hiontapöly pois ennen seuraavaa työvaihetta.

Kolhujen ja Reikien Täyttö

Tässä vaiheessa korjataan kaikki pinnan kolhut ja reiät. Tämä on tärkeää, sillä kolhut ja reiät voivat vaikuttaa maalipinnan ulkonäköön ja kestävyyteen.

 • Kitti tai Pakkeli: Levitä kittiä tai pakkelia reikien ja kolhujen täyttämiseksi. Käytä lastaa apuna ja levitä massa tasaisesti. Anna kuivua ja hio pinta tasaiseksi.

Oksakohtien Lakkaaminen

Oksakohtien lakkaaminen estää oksaläikkien läpilyöntiä uudessa maalipinnassa. Käytä tähän tarkoitukseen sopivaa lakkaa ja anna kuivua ohjeiden mukaan ennen seuraavaa työvaihetta.

Tasoittaminen ja Saumojen Täyttö Pakkelilla

Tasoitusmassa ja pakkelit auttavat luomaan täysin sileän pinnan. Levitä tasoitusmassa tai pakkelit pintaan ja tasoita lastalla. Anna kuivua ja hio sileäksi. Tämä työvaihe voi vaatia toistamista saavuttaakseen halutun sileyden.

Tuotteen ja Merkin Valinta

Oikean tuotteen ja merkin valinta on tärkeää onnistuneen pintakäsittelyn kannalta. Teknos ja Tikkurila ovat kaksi tunnettua merkkiä, jotka tarjoavat laadukkaita tuotteita pintojen käsittelyyn ja maalaukseen【10†(teknos.com)】【11†(tikkurila.fi)】.

Yhteenveto

Pintojen käsittely on perusta onnistuneelle maalausprojektille. Huolellinen hionta, kolhujen ja reikien korjaus, oksakohtien lakkaaminen sekä tasoitus ja saumojen täyttö pakkelilla varmistavat maalin tasaisen ja pitkäaikaisen tarttumisen, mikä johtaa ammattimaiseen lopputulokseen.

Kun tarvitset apua maalausprojektissasi, muista, että OmaUrakka.fi tarjoaa mahdollisuuden kilpailuttaa erilaiset urakat ja remonttipalvelut. Voit myös löytää inspiraatiota ja tarvikkeita Rautakauppa XXL ja [Maalikauppa24.fi

](https://www.maalikauppa24.fi) -sivustoilta. Erityisesti, jos olet kiinnostunut eri maalausprojekteista, kuten seinien maalaus, katon maalaus tai vaikkapa terassin maalaus, OmaUrakka.fi on oikea paikka aloittaa projektisi.

Pohjamaalaus: Lujittava Alku

Pohjamaalaus on kriittinen vaihe maalausprojektissa, ja se määrittää pitkälti lopullisen maalaustyön laadun ja kestävyyden. Tämä vaihe varmistaa maalin tarttumisen pintaan ja parantaa pintamaalin peittävyyttä, mikä säästää arvokasta aikaa ja materiaaleja tulevissa vaiheissa. Lisäksi pohjamaali suojaa puuta veden imeytymiseltä ja pidentää näin maalauksen huoltoväliä【8†(K-Rauta)】.

Tuotteet ja Välineet

Pohjamaalauksessa käytettävät tuotteet ja välineet vaihtelevat projektin ja käsiteltävän pinnan mukaan. Yleisimmin tarvitaan:

 • Pohjamaali: Valitse pohjamaali huolellisesti ottaen huomioon alustan tyyppi ja olosuhteet. Esimerkiksi, Tikkurilan Tixomatt-erikoispohjamaali on erityisesti suunniteltu haastaville alustoille, kuten erittäin huokoisille, imeville, hauraille tai jauhomaisille pinnoille【11†(Tikkurila)】.
 • Siveltimet ja telat: Hanki laadukkaat välineet tasaisen ja siistin lopputuloksen aikaansaamiseksi.
 • Muut tarvikkeet: Kuten maalarinteippi, hiontapaperi ja suojamuovit.

Valmistelut

Ennen pohjamaalin levittämistä pinta tulee valmistella huolellisesti:

 1. Puhdistus ja hionta: Puhdista pinta liasta, rasvasta ja muista epäpuhtauksista. Hio pinta kevyesti, jotta pohjamaali tarttuu paremmin.

 2. Paikkaus: Täytä kolhut ja reiät kitillä ja hio paikkauksen jälkeen.

Pohjamaalin Levitys

 1. Maalin valinta: Valitse pohjamaali alustan ja käyttökohteen mukaan. On olemassa erityisiä pohjamaaleja eri materiaaleille ja olosuhteille【9†(K-Rauta)】.

 2. Maalin levitys: Levitä pohjamaali ohjeiden mukaisesti siveltimellä tai telalla. Usein suositellaan kahta pohjamaalikerrosta parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

 3. Kuivuminen: Anna pohjamaalin kuivua täysin ennen pintamaalin levittämistä. Kuivumisaika vaihtelee tuotteen ja olosuhteiden mukaan.

Keskeiset huomiot

 • Säästä aikaa ja rahaa: Pohjamaalin käyttö vähentää pintamaalin tarvetta ja säästää näin sekä aikaa että rahaa【9†(K-Rauta)】.
 • Parempi lopputulos: Pohjamaali tekee maalauspinnasta tasaisemman ja parantaa pintamaalin kiinnittymistä ja kestävyyttä.

Kilpailuta urakka

Haluatko säästää aikaa ja vaivaa? Kilpailuta pohjamaalausurakkasi OmaUrakka.fi palvelun kautta ja löydä luotettava ammattilainen kohtuulliseen hintaan.


Pohjamaalaus on ensiarvoisen tärkeää, jotta lopullinen maalaustyö olisi kestävä ja näyttäisi hyvältä. Pohjamaali valitaan aina huolellisesti ottaen huomioon alustan ominaisuudet sekä maalausolosuhteet. Tämä vaihe vaatii huolellista valmistelua ja oikeat välineet, jotta lopputulos on ammattimainen ja kestävä. Suosittelemme käyttämään OmaUrakka.fi palvelua ammattilaisten kilpailuttamiseen ja näin varmistamaan projektin onnistumisen.

Muista, että pohjamaalaus on vain yksi askel maalausprojektissasi. Seuraavaksi, kun pohjamaali on kuivunut, on aika siirtyä artikkelin seuraavaan osioon, välimaalaus ja -lakkaus, jotta saat tietoa miten saat parhaan mahdollisen lopputuloksen projektissasi.

Tutustu myös muihin maalausurakoihin OmaUrakka.fi:ssä, kuten seinän maalaus tai katon maalaus.

Välimaalaus ja -lakkaus: Luo kestävä ja kaunis pinta

Välimaalaus ja -lakkaus ovat keskeisiä vaiheita pinnan valmistelussa lopullista maalausta varten. Näiden vaiheiden tarkoituksena on varmistaa, että maali tarttuu kunnolla ja jättää kestävän ja kauniin pinnan.

Välimaalaus:

Välimaalaus on suunniteltu täyttämään kaikki kolhut ja epätasaisuudet, jotka voivat häiritä lopullista pintaa. Se toimii myös pohjamaalin ja pintamaalin välisenä liitoksena.

 • Välimaalikerrosten määrä:

  • Usein riittää yksi välimaalikerros, mutta jos pinta on erittäin epätasainen tai imukykyinen, saattaa olla tarpeen levittää useampi kerros.
  • Eri maalityypit ja -merkit voivat vaatia eri määrän välimaalikerroksia, joten on tärkeää tutustua tuotetietoihin ja valmistajan ohjeisiin.
 • Kuivumisaika:

  • Välimaalin kuivumisaika voi vaihdella tuotemerkin ja olosuhteiden, kuten lämpötilan ja ilmankosteuden mukaan.
  • Tyypillisesti välimaalin annetaan kuivua vähintään 4-6 tuntia, mutta joissakin tapauksissa se voi kestää jopa 24 tuntia.

-lakkaus:

Lakkaus lisää maalipinnan kestävyyttä ja suojaa sitä ulkoisilta tekijöiltä, kuten kosteudelta, lialta ja kolhuilta.

 • Lakkaus tarvittaessa:
  • Lakkaus on suositeltavaa erityisesti huonekaluille ja lattioille, jotka altistuvat kovalle kulutukselle.
  • Lakkauksessa voidaan käyttää esimerkiksi Teknoksen HELO® AQUA 80 Erikoislakkaa, joka on suunniteltu erityisesti puupinnoille​1​.

Välineet ja tuotteet:

On tärkeää valita oikeat välineet ja tuotteet välimaalaus- ja lakkauksessa.

 • Siveltimet ja telat:
  • Siveltimet ovat ihanteellisia yksityiskohtiin, kun taas telat sopivat paremmin suurille pinnoille.
  • Varmista, että valitset laadukkaat välineet, jotka eivät jätä harjankarvoja maalipintaan.

Tuotemerkit:

Eri tuotemerkit tarjoavat erilaisia maaleja ja lakkoja, joten on hyvä tutustua eri vaihtoehtoihin ja valita tuotteet, jotka sopivat parhaiten projektiisi.

 • Virtasen 4 Öljyn Maalilla: Tämä tuote on suosittu valinta pohja- ja pintamaalaukseen, ja se voi olla hyvä valinta myös välimaalaukseen​2​.

Yhteenveto:

Välimaalaus ja -lakkaus ovat välttämättömiä vaiheita maalausprojektissa. Ne valmistavat pinnan lopullista maalausta varten ja varmistavat, että lopputulos on sekä kaunis että kestävä. Muista, että oma urakka tarjoaa mahdollisuuden kilpailuttaa erilaisia maalausprojekteja, joten älä epäröi käyttää palvelua löytääksesi parhaat ammattilaiset ja tarjoukset projektiisi.

Tutustu lisää maalausprojekteihin ja -vinkkeihin seuraavien linkkien kautta:

Pintamaalaus

Pintamaalaus on projektin loppuvaihe, jossa valitset mieluisan värisävyn ja viimeistelet pinnat. On tärkeää valita laadukas pintamaali ja noudattaa oikeita maalaustekniikoita, jotta lopputulos on ammattimainen ja kestävä. Tässä vaiheessa voimme myös käyttää OmaUrakka.fi:n kilpailutuspalvelua löytääksemme parhaat maalausurakoitsijat ja tarjoukset.

Valinta ja sekoittaminen

Valitse pintamaali huolellisesti ottaen huomioon seuraavat seikat:

 • Värisävy: Valitse värisävy, joka sopii tilan muihin elementteihin ja tuo halutun ilmeen.
 • Kuivumisaika: Pintamaalin kuivumisaika on tärkeä huomioida, jotta voit suunnitella projektin aikataulun oikein.
 • Viimeistely: Valitse haluttu kiiltoaste; saatavilla on matta, puolikiiltävä ja kiiltävä viimeistely.
 • Tyyppi: Valitse vesipohjainen tai öljypohjainen maali tarpeidesi mukaan. Vesipohjaiset maalit kuivuvat nopeammin ja niitä on helpompi puhdistaa, kun taas öljypohjaiset maalit tarjoavat parempaa kestävyyttä ja syvemmän värisävyn【9†(General Finishes University)】.

Maalin Levittäminen

Maalin levittäminen voidaan tehdä useilla eri tavoilla:

 • Sivellin: Sopii pienille pinnoille ja yksityiskohtiin.
 • Telalla: Hyvä vaihtoehto suurille pinnoille, kuten seinille ja katoille.
 • Ruiskumaalaus: Ammattimaisin vaihtoehto, joka takaa tasaisimman lopputuloksen, mutta vaatii erikoisvälineitä ja suojavarusteita【10†(A Ray of Sunlight)】【11†(My Creative Days)】.

Useampi Maalauskerros

On suositeltavaa levittää useampi maalauskerros, varsinkin jos peität tummaa väriä vaaleammalla. Jokaisen kerroksen välissä on hyvä antaa maalin kuivua täysin ja hiertää pinta kevyesti hienolla hiekkapaperilla (esim. 220 tai 400 karkeus) ennen seuraavan kerroksen levittämistä【8†(General Finishes University)】. Tämä auttaa saamaan aikaan tasaisemman ja ammattimaisemman lopputuloksen.

Reunojen Maalaus

Reunojen maalaus vaatii tarkkuutta ja oikeita välineitä. Pyöreä sivellin on hyvä valinta reunojen ja yksityiskohtien maalaamiseen. Muista nauhoittaa reunat maalarinteipillä, jotta saat siistit ja tarkat linjat.

Yhteenveto

Pintamaalaus on oleellinen vaihe projektissa, joka vaikuttaa suuresti lopputuloksen laatuun ja ulkonäköön. Oikean maalin valinta ja ammattimainen levitystekniikka takaavat pitkäikäisen ja kauniin lopputuloksen. Jos tarvitset apua pintamaalin valinnassa tai levittämisessä, OmaUrakka.fi palvelumme kautta voit kilpailuttaa maalausprojektisi ja löytää parhaat ammattilaiset alueeltasi.

Muista, että erilaiset maalausprojektit vaativat erilaisia lähestymistapoja. Voit löytää lisätietoa ja inspiraatiota peltikaton maalauksesta, tiilikaton maalauksesta ja keittiökaappien maalauksesta omilla sivuillamme.

Jälkityöt

Maalausprojektin viimeistely on yhtä tärkeä vaihe kuin itse maalaaminen. Seuraavat askeleet auttavat sinua varmistamaan, että saat ammattimaisen lopputuloksen ja pidät työtilasi siistinä ja järjestyksessä.

Kalusteiden ja suojien purkaminen

Ensimmäisenä askeleena on kaikkien maalaustarvikkeiden, teippien, suojamuovien ja -papereiden poistaminen huolellisesti, jotta maali ei vaurioidu tai leviä ei-toivotuille alueille​1​. Tämä vaihe voi olla aikaa vievä, mutta on välttämätön, jotta saat siistin ja ammattimaisen lopputuloksen.

Työvälineiden puhdistus

Seuraavaksi keskity työvälineiden, kuten siveltimien ja telojen, puhdistamiseen. Pese siveltimet lämpimässä vedessä ja käytä tarvittaessa saippuaa tai mietoa pesuainetta. Käytä metallikampaa harjasten puhdistamiseen ja poista maali teloista vedellä ja 5-in-1 maalarintyökalulla​2​. On tärkeää puhdistaa työvälineet mahdollisimman pian projektin päättymisen jälkeen, jotta ne pysyvät hyvässä kunnossa seuraavaa projektia varten​3​.

Jätteiden hävittäminen

Maalipurkkien, tyhjien tölkkien ja vanhojen pressujen hävittäminen on tärkeä osa jälkisiivousta. Jokaisella alueella on omat sääntönsä maalausmateriaalien hävittämiselle, joten on suositeltavaa ottaa yhteyttä paikalliseen jätehuoltoon saadaksesi ohjeet​4​.

Tuuletus

Maalausprojektin jälkeen on suositeltavaa tuulettaa tila kunnolla, jotta mahdolliset maalin hajut haihtuvat. Tämä on erityisen tärkeää, jos olet käyttänyt öljypohjaisia maaleja.

Viimeistely

Viimeistele maalausprojektisi käymällä läpi kaikki maalatut pinnat ja tarkista, että olet tyytyväinen lopputulokseen. Voit myös harkita ammattimaista siivouspalvelua, joka puhdistaa ikkunat sisältä ja ulkoa, jotta saat mahdollisimman paljon luonnonvaloa sisään ja uusi maalipinta pääsee oikeuksiinsa​1​.

Yhteenveto

Maalausprojektin viimeistely on välttämätöntä, jotta saat parhaan mahdollisen lopputuloksen ja kotisi näyttää raikkaalta ja uudistetulta. Muista, että omaurakka.fi:n kautta voit kilpailuttaa erilaisia urakoita ja remonttipalveluita, jotka voivat auttaa sinua saavuttamaan unelmasi lopputuloksen. Etsi inspiraatiota ja tarvikkeita muun muassa verkkokaupoista, Bauhausista tai K-Raudasta

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy